2009. aug. 30.

Kérem a következőt!

Ez a post mégannyira sem illik majd ide, mint az előző kettő. A hasonlóan nem a blog profiljába vágó értékes info-t a Living with Lindsay blogon szereztem: tegnap osztott meg velünk Lindsay egy remek trükköt, ami - számos személyes és virtuális beszélgetés alapján- sokunk életét könnyíti meg (haha... szóval a blogos életünket.. )

A kedvenc blogjaink követéséről van szó: nem tudom, Ti hogy vagytok vele, van bloglista, rendszeres olvasás, aztán mégis egy kaotikus szörfölés lesz a dologból, a bloglisták végtelenednek és ki tudja, miért is iratkoztunk fel rendszeres olvasónak, ha aztán azt sem tudjuk, hogyan találunk rá a bejelölt blogra.. és aztán arra a konklúzióra jutunk: olvasni még csak-csak van időm, de kommentelni már.... Ismerős? :)

Nos, a Google fantasztikus kiegészítő kütyüje, a Reader teljesen új alapokra helyezi és rendezi ezt az áldatlan állapotot.. :D Lindsay leírása olyan remek, hogy pár kattintás után már én is élvezhettem ezt a nagyszerű találmányt. Megkértem és hozzájárult, hogy az ő ismertetőjét ferdítsem le.. :D

A bevezetőben ő is hasonló tapasztalatokról ír, már ami megszámlálhatatlan kedvenc blogja követését illeti. Aztán jött a Google Reader: csak simán feliratkozol bármely blog feed -jére és az új postok megjelennek az olvasódban (vagy Reader-edben? :S) (legtöbb blognál van lehetőség rá, hogy bejelöld magad rendszeres olvasónak, keresd a "Subscribe" gombot.. ) Hurrá! Nincs többé ide-oda klikkelés kismillió blogon át, hogy megtaláld a legújabb bejegyzéseket!!

A probléma, ami miatt sokan hamar elálltak a Reader használatától: az új postok olvashatóak voltak ugyan, de a kommenteléshez ugyanúgy a linkre kellett kattintani, hogy az adott blogra jussunk. Nos, aki lusta volt, vagy a Readert hagyta el vagy a kommentelést.. :)


Illusztráció - így néz ki a Google Reader...Lindsaynél.. :)

És itt jön a képbe, ami ezt a helyzetet képes megváltoztatni: Google blogján közzétett, szuper kis eszköz: a "Next" gomb, ami a böngészőbe illeszthető.. A "Next" gombra klikkelve mindig a(z időben) következő olvasatlan post ugrik fel a az eredeti formájában (azaz az adott blogban). Így aztán egy egész halomnyi új postot lapozhatunk végig a kedvenceinktől- s akás megjegyzést is hagyhatunk- majd ugorhatunk is a következő blog új bejegyzésére..

Ha kipróbálnád Te is, mindössze annyit kell tenned, hogy bejelentkezel a Google Reader-be (vagy iratkozz fel- ingyenes és könnyen használható!***) és lépj a "Settings"opcióra. Klikkelj a "Goodies" feliratra. Ezt követően lenyomott klikkel húzd a "Next" gombot a könyvjelző eszköztáradba (= szürke sáv a böngészőben).


A Google Reader útmutatása

Most már rá is klikkelhetsz a "Next"-re és végigböngészheted az összes bejelölt blogod. :)

***megjegyzések: a blogger oldalad irányítópultján találhatod meg a Readert: az oldal alján középütt van egy "Eszközök és erőforrások doboz", ebben a harmadik (nálam) a Reader.

Ahogy a felső képen láthatjátok Lindsay-nél, külön mappákba rendszerezhetitek a kedvenceiteket, ehhez a "Subscritions" doboz alján kis betűvel feltüntetett "Manage subscriptions"-ra kell kattintani. Itt minden egyes blognál megadható, milyen mappába akarod tenni. A mappák kezelése kb. úgy működik ezután, mint a könyvjelzők rendszere.

Amikor először belépsz a Readerbe, az összes postot olvasatlannak fogja kijelölni onnantól kezdve, hogy egy blogra bejelentkeztél rendszeres olvasónak. Az első pár (feltételezhetően valóban új) bejegyzés végigböngészése után érdemes az összes többit olvasottnak jelölni: ezt a "Blogs I'm following" nagy, középső felirat alatt találhatod meg: "Mark all as read. " kijelöléssel.

Nos, ennyi, remélem, Ti is hasznosnak találjátok majd.
(Ha hülyeségeket is írtam, annak magyarázata mindössze annyi, hogy Sára folyamatosan szövegel mellettem... mesenézésért lobbizik. Most engedek neki. :D )

You can find a really useful post at Lindsay about Google Reader and the Next button, which can change your blog-reading habit... and could make it much more better and easier!

1 megjegyzés:

  1. A Readert eddig is használtam, és szerettem is, de ez tényleg nagyon jó!!! Köszike szépen, hogy közzétetted :)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails