2009. szept. 23.

Freecycle - Mindeningyen SzékesfehérváronÖrömmel tudatom minden fehérvári s környéki illetőségű ismerősömmel, hogy sikerült beindítani a helyi Freecycle csoportot! Gyertek, csatlakozzatok minél többen! :D
Székesfehérvár Mindeningyen - Székesfehérvár Freecycle

Hogy mi az a Freecycle? A mozgalom lényege a környezetvédelem - szemétcsökkentés formájában-, hisz ami az egyiknek szemét, a másiknak még kincs lehet.. Hányan vagyunk úgy, hogy valamit csak azért tartogatunk, mert - bár már régen nem használjuk - valamire, valakinek még jó lehet, nincs szívünk kidobni. Vagy éppenséggel teljesen jó ruhákat, edényeket, lemezeket dobunk ki helyszűkében. Ha valakinek kellene, akkor odaadnánk szívesen ingyen is, csak vigye...

Ez a fórum erre nyújt lehetőséget. Világszerte már számos csoport működik, hazánkban sajnos eddig egyetlenegy, a budapesti- de ez már négy éve fut. Hihetetlen dolgok cseréltek gazdát, itt meg tudjátok nézni, mi minden. (Esetleg ha arrafelé laksz, csatlakozhatsz is.)

Ha a post alapján kedvet kaptál, nosza, Te is indítsd be a lakóhelyeden a helyi csoportot! :D

Néhány ötlet, ami talán aktuális: nálunk most van az éves lomtalanítás ideje: ahol még nem járt a lomtalanító autó, érdemes megfontolni, nincs-e a kiszanálásra szánt holmik közt még használható, felajánlható. Ha valamit keresel, kérni is most érdemes, most sokan forgatják fel a sufnit, hátha valakinek éppen van feleslegesen.

A suli is most kezdődött, totálüres albérletbe bútorokat, étkészletet bármit, érdemes most kérni ill. felajánlani.

Ez az időszak a befőzések ideje is, lehet kérni/felajánlani befőttesüvegeket, mi pl. anyuval mindig csereberélünk, hogy sok egyforma üvegünk legyen (én megkapom tőle a mustárosakat, ő meg tőlem az uborkákét..) - ez dupla környezetvédelem, mert egyszer nem dobom ki a csemegeuborka csomagolóanyagát, másodszor pedig nem veszek új üveget, ha el akarom tenni a befőtteket.

Sétáink során rengeteg háznál látok lehullott, erjedő gyümölcsöt, szomorú látvány (és borzasztó szag az erjedés miatt) , vajon miért nem szedik össze? Akik meg panelban élnek, veszik a drága gyümölcsöket a piacon. Ha valakinél sok a felesleg,és sajnálja, hogy tönkremegy, szintén fel lehet ajánlani.

A kerti munkáknak is most közeledik a dandárja, fel lehet ajánlani megmaradt, feleslegessé váló évelőtöveket, egynyári virágok, zöldségek magjait... De ha keresel valamit, azt is üzend meg, hátha valakinek a kertjében van ilyen..

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de szerintem a sor vég nélkül folytatható..

főoldal: freecycle.org
cikk még: http://foldanya.freeblog.hu/search/freecycle

Freecycle is a great worldwide movement. It's all about reuse and keeping good stuff out of landfills. For more informations and finding your local group go here: freecycle.org.

12 megjegyzés:

 1. Jó ötlet, nekem is van ezer olyan cuccom , ami elpasszolható.
  A Karitászhoz szoktam elvinni ruhát-cipőt.
  Egyebeket pedig őrzöm.
  maple

  VálaszTörlés
 2. jo otlet jokor, egy teljes konyhabutornak keresunk gazdat:-)

  VálaszTörlés
 3. Hihetelen hogy neked két kislány mellett,költözködés, ház épités mellett még erre is van energiád.Egyébként tényleg nagyon jó dolog!

  VálaszTörlés
 4. Remek ötlet.
  Bárcsak minél többen így gondolkodnának, mint Ti.
  Ehhez csak gratulálni tudok.

  VálaszTörlés
 5. Hú,ez nagyon jó,ilyenre fáj már régóta a fogam.De egy kicsit el is kámpicsorpdtam,mert azt hittem,hogy ez Fehérváron már működik.
  Persze még "csak" a te beírásodat olvastam el,most fogom az ajánlott cikkeidet is.

  VálaszTörlés
 6. te csatlakoztál?hogy kell?én nem értek angol...sajnos.

  VálaszTörlés
 7. Mammka, ne kámpicsorodj el, épp ezt írtam: működik!! Hisz most indítottam el! :) Hogy mennyire lesz sikeres a kezdeményezés, az rajtunk múlik, minél több helyen tudjuk reklámozni és minél többen csatlakoznak, annál hatékonyabb lesz a megunt holmik gazdaváltása.. :D A másik kérdésedre válaszolva: én vagyok a csoportvezető és moderátor, és bárki csatlakozhat előzetes moderáció után (ami a robotokat hivatott kiszűrni) A csatlakozáshoz a következő lépéseket kell követned:

  Bejelentkezel a yahoo-s címeddel, klatty a Join-ra és utána 3 lépéses a jelentkezés. (Ha nincs még yahoo-s címed, a join feliratra kattintás után felajánlja, hoyg csináld meg.. ha ez sem megy, írj mélt, szívesen segítek..) Aztán következik sok blabla, de nem is kell végigolvasni, a lényeg:

  Step1: írj a fehér négyzetbe vmi szöveget a modinak (vagyis nekem). PL. jelentkezem vagy szia, vagy akármi. (Eddig legtöbben azt írták, mi a nevük/nickük- amiért nagyon hálás voltam, így be tudom azonosítani, ki honnan szerezte az infót..)

  Step 2: válaszd ki, hogyan szeretnéd kapni a leveleket: javaslom a daily digest módot, így naponta összevontan kapod majd az infokat.

  Step 3: kiválaszthatod, milyen formában érkezzen az üzenet, én az elsőt javaslom.
  Ezután be kell gépelni az ellenőrző kódot, majd ráklikkleni a JOIN feliratra. ÉS már kész is. Ezután kapsz majd tőlem egy elfogadó levelet és két ismertetőt a csop. működéséről... :D

  Remélem, hamarosan ott is találkozunk! Maple, Téged is szeretettel várlak, mikor írtam az ötleteket, mi mindent lehet felajánlani (vagy más szóval otthonról lomtalanítani) eszembe jutottak a neszkávés üvegeid.. :D

  VálaszTörlés
 8. BAnyacska, lehet meglepő, de épp a költözködés adta meg az utolsó löketet, hogy képes legyek végigcsinálni az elég hosszadalmas csoportregisztrációt. (Azért ez senkit se riasszon vissza, mindenkit csak biztatni tudok,a saját régiójában is szervezzen csapatot!) Az utóbbi másfél évben jópár költözésen, szanáláson vagyunk túl, és rengeteg értékes vagy legalábbis még használható holmit dobtunk ki csak azért, mert nem volt hely, hol tároljuk. (Maple, MAmmka, Violini még talán emlékszik, milyen rohamtempóban kerestünk gazdát nagymamám régi fa bútorainak...) A szívem majd megszakadt, mikor egy lomtalanításkor a párom a vasgyűjtő cigányoknak adta a szépséges régi Singer varrógépet (mivel nekünk volt még kettő), azok meg csak felhajították a vashulladék közé.. nekik nem jelentett mást, mint még párszáz forintot... ha akkor lett volna ilyen lehetőség, biztosan találtunk volna méltóbb helyet is neki.

  PI, tényleg jó volna... de ha mindenki megteszi azt a pár apró lépést,a mi tőle telik, már előrébb vagyunk.. A jó példa pedig (remélhetőleg) ragadós.. :D

  VálaszTörlés
 9. Era! Köszönöm a részletes úbaigazítást!!!!!Este regisztrálok!!!!Naná,hogy benne vagyok!!!!!!!Le a kalappal előtted!

  VálaszTörlés
 10. Era: ha nem írtad volna le lépésről-lépésre mit kell csinálnom,nem tudtam volna regisztrálni.Így is megkínlódtam.
  Magyarosítani kellene,mert így nem lesznek tagjaink.Én csak németül értek.

  VálaszTörlés
 11. Szia!

  Engem érdekelne a csoport csinálás mikéntje, illetve az is, hogy hogyan lehet megtudni, hogy melyik városban van már ilyen.

  Köszi! Monee
  helyesmonika(kukac)gmail(pont)com

  VálaszTörlés
 12. Monee, Magyarországon a fehérvárin kívül egyelőre csak Bp-en működik. Ha nem itthon laksz, a postban (most már) szereplő freecycle.org címen találsz egy keresőt; beírod az ország nevét, és kiadja azokat a városokat/régiókat, ahol már létezik helyi csoport. Ha érdekel a dolog, szívesen segítek.. :D

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails