2010. febr. 13.

A jó hír gyorsan terjed...


Tumultus a tálca körül: zöldike, csíz, tengelic, fenyőpinty

...és vélhetően a tengelicek terjesztik. :) Ugyanis ők voltak eddig az etetőnk leglelkesebb látogatói. A jó hír pedig az, hogy nálunk mindig találnak bőségesen ennivalót az éhes madarak. Most, hogy a tél úgy döntött, igazán tél marad még, s a hó is egyre több élelemforrást elzárt a kis dalosok elől, egyre nagyobb lett az etetőn a forgalom. Olyannyira, hogy a hét elején kénytelen voltam kirakni egy tálcát is magokkal, mert a napi egyszeri feltöltés már nem volt elég.. A széncinkék, tengelicek, zöldikék, gerlék és rigók mellett lassan megjelent az ökörszem és a vörösbegy is. Aztán a számomra eddig ismertelen fajok: csízek és egy fenyőpinty.. Tegnap egy újabb tálat kellett befognunk, s mivel a hó reggelre befedte a fedetlen "etetőket", reggel ki kellett borítanunk a tartalmát, s friss magokat tölteni.. így már öt ponton csillapíthatták a tollas barátaink az éhségüket.. A mai nap szenzációs volt, eddig nálunk nem látott fajok is érkeztek: erdei pinty, kenderike, meggyvágó rögtön három is, és a régóta látni áhított, s eddig csak képről ismert édes kis őszapók egy csapata.. :)

A meggyvágó lenyűgöző jelenség- bennem kicsit félelmet is ébreszt- olyan szigorú, szúrós tekintetű, erős csőrű és alkatú, igazi acélmadár


Fenyőpinty


Erdei pinty


Sajnos a kép nem adja vissza, milyen tüneményesek az őszapók, de remélem, nem csak egyszeri vendégeink voltak (Egy névtelen kedves olvasónak köszönhetően kissé jobb lett a kép.. ugye, milyen tündériek? :)


A világos csíkos hasú kis madárkáknál mindig dilemmáztam, vajon kenderike vagy csíz tojó? Most, hogy már láttam egy igazi kenderikét is, többé biztosan nem fogom összekeverni.Hiába a sok különleges és szép madárka, a szívem csücske mégis ő marad: a drága kis vörösbegy jó ideig csak messziről figyelte az etetőt, egy hete be is merészkedett.

És lehet, hogy röhejes, de akik most már teljesen hiányoznak: a verebek... Merre járhatnak? A határozóm szerint tévhit, hogy ők a leggyakoribb madárfaj hazánkban- kezdek hinni neki. (Aki úgy szeretne etetni, hogy a verebeket kirekeszti, annak egy kis info a hasznosságukról: a verebek rengeteg kártevővel etetik fiókáikat, védett fajok, olyannyira, hogy 2007-ben az MME a mezei verebet választotta az év madarává..)

Most, hogy mindent befed a hó, az itthon telelő madarak minden eddiginél jobban rá vannak szorulva a segítségünkre.. Etetésük igazándiból nem is önzetlen tevékenység: cserébe tavasszal a fiókáiknak rengeteg kártevő lárvájától, hernyójától szabadítják meg kertjeinket, nem beszélve a szívet melengető látványukról. Aki még csak most kezdene etetni (mert most sem késő..), annak figyelmébe ajánlom Stiglinc (ki más? :D) újonnan nyitott blogját, ahol elsők között egy rendkívül egyszerű, és ráadásul újrahasznos madáretető készítéséről ír.. (Akiket nem érdekelnek a madarak, azoknak is érdemes bekukkantani hozzá.. :D

12 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek!Jaj de jó nektek!!!Gondolom a lányok is nagyon élvezik!

  VálaszTörlés
 2. Olyan jó ilyet látni! Micsoda tobzódás! Nálunk sajna egy macsek állandóan elűzi ezeket a kedves teremtményeket, pedig olyan hálásak lennének!

  VálaszTörlés
 3. A verebek, drága, nálunk járnak, és most már azt is tudom, hol vannak az általunk hiányoltak- azért ezek a madarak cserélhetnék jobban is az infót. :o))))

  VálaszTörlés
 4. Jaj,de jó,jaj,de jó!!!!!Nálad is madárhíradó!!!!:)))))
  Fantasztikus a beszámolód! És irigy vagyok igenis,mert nálad a Bory várnak köszönhetően-is- többféle madárfajta eszik,mint itt a Bánya tónál.Csíz? egyebek????? SI faktorom magas.
  VISZONT: jelentem,a verebeid nálam esznek.:) Rengeteg a mezei verebem.
  Engem egy téma nagyon izgat: Honnan tudják a madarak,hogy hol van kaja? Először hogyan veszik észre?Nem kis feladat!
  Utána már valóban továbbadják egymásnak,de először?Még seholsem találtam erről infót.

  VálaszTörlés
 5. Nálunk ezek a madárfajok jönnek szinte mindig!
  Köszi az infókat, jó volt elolvasni, megtudni! :o)

  VálaszTörlés
 6. Az egyetemen az volt a kedvenc professzorom, akinek az ablakában lógott egy madáretető :)
  Általában félek a madaraktól, de ezeket a piciket én is szívesen látom, és nagyon helyesek :)

  VálaszTörlés
 7. (Hova tűnt az irományom?)
  Úgy tűnik, jó a tálalt menü. Bár én nem ismerem a madarakat, örülök, hogy a gyerekeknek havi rendszerességgel tartanak madarász (és egyéb állat)szakkört, sokszor mennek terepre is. Nagyon imádják!

  VálaszTörlés
 8. Így egy picit többet látni az őszapókból :)
  http://kepfeltoltes.hu/100214/oszapo__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  VálaszTörlés
 9. KÖszönöm "Névtelen" a korrigációt! :) Mindjárt cserélem is!!

  Krisztallit, igen szerintem is nagyon fontos a természetszeretetre nevelés,bárcsak más helyeken is több hangsúlyt fektetnének rá!

  Eszterda, a szomszédainknak összesítve vagy hét macskájuk lehet.. 3 méterre az etetőtől, a komposzttartályunkon szoktak "napozni" - szerintem a komposztban áttelelő egereket, és a keresgélő feketerigókat célozzák meg.. A madárkák tudnak vigyázni magukra, s egyet-egyet el is kapnak, akkor is kevesebb a veszteség, mintha élelem hiányában éhen halnának. Az MME honlapján vannak jó tanácsok az etetők és látogatóik védelmére, alapvető szabály, hogy minden oldalról jól belátható legyen (ez nekem pl. nem volt annyira egyértelmű, pedig logikus), s a fára mászóknak nehéz legyen megközelíteni pl. szögesdrót gyűrű a fatörzsön.. Szerintem próbáljátok meg.. a lányok nagyon élveznék!!

  Zazálea, csak nem fehérvári vagy TE is? :D

  MAmmka, szerintem állandóan keresnek élelemforrást, ahol meg ilyen bőséget találnak- remélhetőleg- évek múltán is vissza járnak.. Lassan ki lehet tenni a költőodúkat is.. :D Mi idén megpróbálkozuk vele..

  (Jó lenne fecskéket idecsalogatni, de nem vagyok benne biztos, hogy alkalmas rá a házunk..)

  Mammka, a Bányató akkor magyarázza a nádi sármányt.. :D GYere át hozzánk csízeket nézni.. gyönyörű apróságok! :)

  Lunanyuszi.. :D Az ilyen apróságok teszik emberivé még a profokat is.. :D

  Kalex, úgy látszik, ez is olyan fertőző, mint a foltvarrás. :D

  Csipkebogyó, azért felétek is vannak szépségek, láttam a blogodon.. :)

  VálaszTörlés
 10. Vacskamati, örömmel fedeztem fel, hogy Fehérvári vagy, és ráadásul a növéremék szomszédja - Bory vár/Radványi utca. A madárkáidért nagyon irigyellek, nálunk "csak" széncinegék és zöldikék vannak. Pedig nincs messze az erdö, a park itt van a ház elött - de lehet, hogy a mókusok miatt vannak kevesebben. Azok bezzeg itt tornáznak az ablak elött a hatlmas fenyökön. ;O) Nyáron azért errejárt egy zöldharkály!

  VálaszTörlés
 11. Zsuzska, azért az sem lehet semmi! A madársereg "összetétele" évről évre változhat: nálunk tavaly rengeteg zöldike és veréb volt, idén a tengelicek uralják a terepet. :)

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails