2010. márc. 8.

Ha a gyereknek extra igényei vannak...

.. akkor az Anyának főhet a feje rendesen.

Már az is gyanús lehetett volna, hogy Sára nem akart királykisasszony lenni farsangkor, pedig VOLT királylányruhánk. (Lehet, ott rontottam el, hogy hetente min. hatszor felvette és felvehette?) Persze, minden nap más akart lenni, és persze, nem tudott elmenni farsangra, mert MEGINT beteg volt. Innen azért tudom, hogy ez a mizéria pont egy éve kezdődött, amikoris Sára ovis debütálása is farsangkor volt. Három nap múlva megbetegedett. Azóta meg folyamatosan, egy-két-három hetente. Most már ovi sem kell hozzá. De most nem is erről akartam írni.

Hanem a lány szülinapjáról, ami két hét múlva lesz.. A második gyanús jel az volt, hogy a lányom már több, mint egy hónapja a szülinapi tortáját tervezi. Pingvin formájút. Ami áll. És nem, nem felejti el. :D (Igaz, hogy egyszer már megingott, és pillangót kért, de aztán visszatért a pingvinre, ezúttal jégtáblástól. )

Most pedig előállt AZ ÖTLETTEL, ami minden eddigit visz: INDIÁN PARTIT SZERETNE. Én naiva, azt hittem, a tavalyi tavaszváró tündérparti kicsit felturbózva még megismételhető. Most már tudom, hiba volt hosszú napokat arra fecsérelni, hogy tündérszárnyak készítési módjait tanulmányozzam.

Mivel a germán perfekcionalista (jesszus, van ilyen szó??) is bennem lakozik, már tavaly tájékozódtam Martha oldalán, milyennek is kell lennie egy jó gyerekzsúrnak. Szóval az alapok megvannak, és elég jól is működnek. (Mármint egy olyan túlszabályozott anyának, mint én.. :P) Le is írom majd ezeket, de nem most, mert már érzem, ez a cikk így is hosszabb lesz az átlagos olvasói türelemnél.. :D

Szóval, perfekcionalista (csak megtanulom egyszer leírni..) anya mit tesz? Ha nagyon profi, sürgősen bepótolja ifjúkori hiányosságait, és nekiesik a Bőrharisnyának meg a Nagy indiánkönyvnek.. (Igen, ilyen műveletlen vagyok..) De addig is, a guglival próbálkozik.. Angol nyelvlecke újrakezdőknek: az Indian NEM indián, hanem indiai.. akkor mit is kell beírni a keresőbe? (Redskin, American Native, de azért néha az Indian is bejön.. úgy láccik, más is olyan tudatlan, mint én és Colombus.. :D) Úgy néz ki a dolog, a téma már eléggé elcsépelt, nem túl divatos, mert Tinker Bell és Spiderman több partit tart, mint az indiánok..

Ez a kiindulási alap. Hozzak ki belőle valamit. A helyzet katasztrofális: hosszas gondolkodás után jutott csak eszembe, hogy a majákon és inkákon kívül milyen indián népek neveit is tudom.. igen, valami északit.. ) Most már rémlik valami: apacsok, tomahawk, totemoszlop, békepipa.. De mit is tud ezekről Sára? Hát, talán mondanom sem kell, hogy semmit. A Pán Péteren kívül csak egy minimaxos mesesorozatban látott eddig indiánt. Szóval az elképzeléseivel (pláne a vendégekéivel) sem vagyok teljesen tisztában.. Kellene tematikus meghívó (amit Sárával együtt tudunk megcsinálni), torta (amit én is meg tudok csinálni, nem csak egy ételszobrász), jelmezszerűségek (amit gyorsan el lehet készíteni helyben a gyerekekkel), játékok (amivel nem szúrják ki egymás szemét, és nem amortizálják le a lakást), apró ajándékok (amik nem visznek anyagi csődbe, mégis kedves emlék a gyerekeknek), dekoráció (Ami megfelel minden eddigi kikötésnek)... meg, meg.. mi is??

Egy nyári bulira több ötletem lenne (indiánsátor állítás - festés, tábortűz körüli ugrándozós táncolás..), idebent a tolldíszeken és arcfestésen kívül még semmi.. :(

Segítséééég!! :D
(Ez egy folytatásos regény lesz, de azért akit nem érdekel, az is nézzen vissza néha, nemsokára készen vagyok néhány új babával is.. :D)

(Ja, és még GŐZÖM SINCS, milyen ajándékot kapjon Sára, egyszerűen MINDENE van, mert még a biciklijét is CSAKÚGY kapta a nagyiktól!! Eh, de ez is külön postot kívánó téma.. :P)

28 megjegyzés:

 1. Húúha, és a 18. szülinapjára milyen szervezésbe kezdesz majd?
  (Ajándék: mi mostanában belépőket kérünk -fürdő, színház- ha alkalom van.)

  VálaszTörlés
 2. Nem aggódom miatta, hogy Sára ötlet nélkül hagy.. :)

  VálaszTörlés
 3. Ez a belépő NAGYON JÓ ÖTLET!! (Mi is továbbadjuk majd.. :D)

  VálaszTörlés
 4. Szia, tavaly indián táborban voltunk a családommal. Fejdísz - szép vastag selyemszalaggal, hátul beletüzve dekorációs boltból vett színes tollakkal.Àlomfogó barkácsolása, kerek müanyagot bevonni szalaggal, hálót fonni rá, gyönygyökkel, aljára tollakat akasztani. Kész. Gyöngynyaklánc (ikeás vasalósgyöngyök kiválóak), tollakkal, börszalagra.
  A torta lehet tipi alakú - kicsi marcipán indiánfigurákkal. Majdn nézek képeket, ha küldesz emilcímet, szivesen átküldöm! Drukkolok ám!

  VálaszTörlés
 5. Ejha, mert IO mindent tökéletesre akar : )
  Az én lányomnak is most lesz a szülinapja. Két hét múlva tartjuk az osztálytársakkal (7 darab), de bevallom őszintén, én nem germán perfekcionalizmussal, hanem székely egyszerűséggel állok a dolog elébe. Sütök, főzök, varrok valami apróságot, oszt jönnek, és játszanak, amit akarnak : )

  VálaszTörlés
 6. Jaj de jó ez az álomfogó!! És a többi ötlet is, Zsuzska, köszönöm, a képeket meg előre is (címem a profilomból elérhető!)

  Aledi, a névnapi zsúr az nálunk is "sima", meg a félspontán vagy kézműveskedős összeröffenések is, a szülinapi zsúr viszont valami különleges kell legyen! :D

  (A lányom védelmében: én generáltam benne a spéci igényeket, szóval nem ő tehet róla, hogy az anyja agyament.. :D)

  VálaszTörlés
 7. S ha nem vagyok nagyon indiszkrét, mi közük az indiánoknak a pingvinhez? ;-))

  Jelzem, szeminol indiánok is vannak (Floridában élnek), tőlük eredeztethető a szeminol technika, ergo máris összekapcsolhatnád Gizikét a gőzekével. :-)

  VálaszTörlés
 8. Cic, ezen jót röhögtem.. :) Én mondtam, hogy nem sok sejtése van Sárának az indiánokról.. bár ha azt vesszük, hogy az eszkimók is valami affélék.. :D Na jó, szóval ha az indiánok jönnek, akkor a pingvinnek mennie kell.. Most épp a tapi alakú tortán töröm a fejem.. a teteje, akarom mondani, váza grissinikből lehetne.. :D

  VálaszTörlés
 9. Szia! Nagy fába vágtad a fejszéd! A szó szoros értelmében. :) Én is fejdíszre (szalag+pár toll, akár egy nem használt tollseprűből is lehet, az se baj, ha papírból készül - szvsz), meg nyakláncra gondolnék. Esetleg arcfestés, egyszerűen csak csíkok, mint harci jelek. Készülhetnek még konzervdobozból, s lufiból dobok, s járhatnátok esőtáncot. :)A meghívó is lehetne tipi alakú.Inkább a tematikus játékok kitalálása nem épp egyszeerű feladat. Zálogosdi... Nem irigyellek. :)

  VálaszTörlés
 10. ui.: haj, azaz varkocsfonogatás, indián fonatok készítése szalagokkal, hímzőcérnával.Az elég lányos muri, s mondtad is, hogy szeretsz hajakkal babrálni! :)

  VálaszTörlés
 11. Találtam mondókát :)
  Meghívóra, megtanulni vagy nem is tudom, de aranyos.
  Indián
  Sötét erdők titokzatos, sűrű rejtekén,
  ott születtem, Fehér szarvas fia vagyok én.
  A fejdíszem madár tolla, ruhám tarka bőr,
  oldalamon mindig ott van a nyíl és a tőr.
  A tűz körül táncot járunk, ha a dob pereg,
  erdő mélyén vígan él az indián gyerek.
  Hát komolyan, le a kalappal, remélem jól sikerül, arról is mesélj majd.
  (Meg ha eszembe jut valami majd még kommentelek.)

  VálaszTörlés
 12. A fiam festett egyszer táborban indiánjelmezt magának.A tanárnénik mindenkinek varrtak egy nagyon egyszerű,T-ujjú felsőt,amit a gyerekek az alján és az ujjak szélén bevagdostak és aztán megfestettek.A festőlébe ment még fejenként 2 db,hasított anyagcsík:a rövidebb fejpánt lett,melléje tűzték a tollakat,a hosszabb volt az öv.Nekünk volt itthon egy szétesőben levő nagyon régi legyezőnk,hatalmas tollakkal,abból szedegettek ki tollakat.Arcfestés,és kész...

  Rémlik,mintha volt indiános Praktika is,nem...? Nekem nincs meg az a szám,de tudom,hogy októberi volt,mert utóbb kerestem,arra ,sajnos,már nem emlékszem,melyik évfolyam.

  Kis zene,csakhogy ráhangolódj a témára :)

  http://www.youtube.com/watch?v=G0e5pt8RZFc

  VálaszTörlés
 13. Az egyik singer könyvemben készítenek egy olyan tipit, aminek a váza 4 seprűnyél, mindegyiknek az egyik végétől számított 7 cm-énél keresztben fúrnak egy lyukat, ahova madzagot fűznek be.

  A sátor lapjai 3 db megfelelő méretű egyenlő szárú háromszög, amelyet színt színére fordítva és közé rúdháznak való csíkos anyagot fogva varrnak össze.

  A negyedik oldala pedig három részből készül: egy kisebb háromszög a teteje és a kiegészítése a háromszög alsó része félbevágva az ajtaja.

  Felállításhoz a rudakat bele kell húzni a rúdházakba és a tetején a madzagot megkötni (lehet drótkarika is). A négy rúdon úgy megáll, mint egy kis ház. És régi lepedőből is elkészíthető, akkor még textilfestékkel mintásra is lehet festeni.

  VálaszTörlés
 14. Azt lefelejtettem, hogy használaton kívül becsukva és a falát feltekerve lehet tárolni (mint egy esernyőt). :o)

  És készíthetitek papírból kivágva is a tollas fejdíszt.

  Vagy a lányoknak ruhát egy nagy t-shirtből, az alját felvágva rojtosra.

  A torta is lehet tomahawk formájú (fatörzsből módosított), vagy fekvő totemoszlop.

  Ha igazán az érdekel, hogy hogyan éltek az indiánok, akkor a Bőrharisnya, Winnetou és társainál sokkal kedvesebb és hitelesebb regény Anna Jürgentől az Irokézek fia. (És nem is vastag) :o)

  VálaszTörlés
 15. Annyira előttem voltál, amikor írtad ezt a bejegyzésed! Egy mindenre elszánt anya! köszi az élményt és én is gondolkodni fokok a problémán!

  VálaszTörlés
 16. Nekem hirtelen a dobolás és a táncolás jut eszembe, meg hogy a rosszalkodókat hozzákötözhetitek egy kínzóoszlophoz :) Na jó, viccen kívül: papírmasé totemállat dekorációnak? tudod, olyan, amit felfújt lufira applikálsz, aztán amikor kész, kiszúrod a lufit.

  VálaszTörlés
 17. Dragam, nem irigyellek;-D
  Nem az a baj, hogy neked nincs fogalmad, de a kolkoknek sem lesz, igy azt csinalsz, amit akarsz;-)
  DE!! kincskereses az kell! tobb formaja van. At kell menni folyon, ami hemzseg, valami helyben honos vadallattol, mocsar jaras. Elveszett terkep megkeresese, ahol mondjuk a totem allat van elrejtve. Megrajzolsz, szeleit megegeted majd szetteped darabokra es mikor minden feladatot megcsinaltak ossze kell allitaniuk a terkepet, vagy uzenetet, ami mondjuk a tortahoz vezet:-)
  Nem tudom harcot akarsz-e?;-) Gonosz feher telepesek leverese, ellenseges indian torzs tamadasa.....Nalunk az mindig van szervezett harc es akkor a spontan kikerulheto:-D

  VálaszTörlés
 18. Annyira édesek vagytok, hogy ilyen lelkesen segítetek!Nagyon köszönök minden kommentet! Jöhetnek még ötletek, nem mintha mindet meg tudnám valósítani, de legalább lesz miből szemezgetni. Már körvonalazódik a dolog.. :D

  IO szólt. Uff!

  VálaszTörlés
 19. Indiánsátrat lehetne asztalon készíteni. Hurkapálcika váz agyagba vagy gyurmába és ezt zsinórral befűzni fel-le.Tetejébe egy szál toll mondjuk. Közepébe tűzrakás.
  Mindenki hazaviheti és nem is túl bonyolult feladat. Anyukat lehet kérni, hogy hozzanak egy-két lego vagy playmobil figurát, így használni is tudják a buli alatt.
  Meg van egy indián bulidal is, tavaly Annáék év végén erre táncoltak.Majd még jövök.

  VálaszTörlés
 20. http://4crazykings.blogspot.com/2010/03/kids-craft-dream-catcher.html
  Nézd csak mit találtam nektek!Ez olyan csajos is.Biztosan nagyon jó kis buli lesz!!!!!

  VálaszTörlés
 21. Kriszta, most tulképp nem kézműves foglalkozást csinálunk, szóval inkább valami nagyon egyszerű kellene, amivel le tudom ültetni őket néhány percre, ha már izzadtra rohangálták magunkat.
  (talán mindenki kiszínezi, megrajzolja a fejpántját...)De annyi jó ötletet linkeltetek, adtatok, hogy szerintem foglalkozást is csinálok belőle.. :D

  Akkor már jöhetnek majd az indiános mesék,dalok... Nem tudom, engem kislány koromban (is, meg később is) totál hidegen hagyott a téma,a Winnetout sem láttam. :) Nos, Sára más.. :)

  Krisz, köszi, ez tényleg tuti csajos, a többi álomfogó szerintem még nehéz lett volna nekik, de ezt már az ovisok is könnyen elkészíthetik.. :)

  VálaszTörlés
 22. Alig várom a fejleményeket. Nézz majd be hozzám, vár egy díj.

  VálaszTörlés
 23. Szerszámot nekik!Ha felszedik a parkettát,máglyát rakhatnak belőle!Aztán lenyúzott állatbőrökön ücsörögve felolvashatnál nekik a Bőrharisnyából! ....az élet csak gyerekkel izgalmas igazán :))

  VálaszTörlés
 24. A vezetékneved sem kell odaírnod, hogy megfejtsem, ki vagy.. :D Azt hittem, már Te is blogger lettél. Kár, hogy nem. :D

  (Az ötlettel azelőtt kellett volna előállnod, mielőtt nekifogunk a felújításnak, amúgy is füstös tölgy parkettát kértünk, megcsinálták volna a csajszik autentikusan, helybenpörköléssel.. :D)

  VálaszTörlés
 25. Bár valószínűleg ez túl bonyolult, de azért elküldöm: http://thatartistwoman.blogspot.com/2009/07/how-to-make-mini-teepees.html

  VálaszTörlés
 26. Megvolt már a buli? Mert, ha nem: http://goo.gl/XKvJ

  VálaszTörlés
 27. :D Nem, nem volt még, de korlát (életkor és időigény.. ) nélkül jöhetnek az ötletek, mert ha beválik, visszatérő műsorszám lesz az indiánozás! :) Köszi előre és visszamenőleg is mindenkinek!! :D
  Majd megpróbálok belőle egy jó kis postot összehozni az Együtt a gyerekekkel-en. :D

  Azért most túl nagy dolgokra senki se számítson.. ;)

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails