2010. márc. 19.

Szoba kiadó...
.. kettő is. A manzárd már foglalt. :)A tavasz megérkeztével nem ér véget a madárles, sőt! Tegnap arra lettünk figyelmesek a lányokkal, hogy egy feketerigó tojó nagy szorgalmasan repked felénk különféle fészekanyagokkal, s felfedeztük, hogy pont az orrunk előtt, alig másfél méterre az erkélyajtónktól kezdte építeni a fészkét! Azt sem zavarta, hogy ott bámultunk az ablakban, bár azért igyekeztem a lányokat félrehúzni. Nagyon izgalmas hetek lesznek ezek, hisz pár nap múlva elkezdődik a kotlás is. Az ezüstfenyőink nagyon népszerűek a feketerigók körében, de azt, hogy ennyire közelről meg tudjuk majd figyelni, nem is reméltem. Sajnos, minden évben van fióka áldozat, viharok után kiesnek a fészekből, vagy macska kapja el őket.. nem egy pusztult már el a kezemben, ilyenkor nagyon dühít a tehetetlenségem. A linkelt cikk fényében, idén is számíthatunk erre is, de remélem, legalább ez, a szemünk előtt (remélhetőleg) kikelő a fészekalj megússza majd ép bőrrel, legalább a gyerekek miatt.
Bár Sára sokkal gyakorlatiasabban áll az ilyen természeti jelenségekkel szemben, míg én nagyon szentimentális vagyok.. Először ez rosszul esett, de aztán rájöttem, talán jobb is, ha a természetközelibb szemléletét tartja meg. (Ennek egy szélsőséges megnyilvánulása egy ismerősömnél: a kislány kedvenc kanáriját megette a macska, a család szorongva merte csak elmondani a gyereknek, mi történt. A kislány reakciója mindenkit ledöbbentett: " Szegény cica, nagyon éhes lehetett már.. " :D)A B-típusú odúkat aranykezű apósom készítette Sára hathatós segédkezésével, s a tündérlányok közös erővel festették. Mivel ez a tevékenység (akrilfesték mindenfelé...) komoly koncentrációt igényelt - részemről-, fotó nem készült. De nagyon édesek voltak, ahogy pacsmagoltak az ecsetekkel. :) A madárkáink kedvenc törzshelyeire függesztettük őket, remélem, felfedezi majd őket egy-egy pár. Ezek az odúk cinkéknek, verébféléknek jók. Na, ők nincsenek már nálunk. :P Lehet, az első fészekrakást már le is késtük?! Azért sohasem késő, s aki még kedvet érez odúkészítéshez, minden szükséges infót meg lehet találni az MME honlapján. (És nem csak madárbarát kertünk, de akár madárbarát panelünk is lehet! ;))Az utolsó kosztosaink. :)Sára első természetfotója.. teljesen egyedül garázdálkodott a géppel. :D (Persze emellett készült ötven homályos fotó a szőnyegről, a zoknijáról.... :))

4 megjegyzés:

 1. De jó lehet ilyen közelségből figyelni a madárvilágot! Jó kis élet lehet Nálatok! És nagyon szimpi a szemléleted, a lányidnak ez nagy kincs és útravaló! Sajnos nálunk ez egy kicsit nehézkes a szorgos macsek miatt, úgyhogy kicsit messzebb készülünk elmennei madarat látni. A Fertő-Hanság NP-ban sok madárkukkolós program van (ez van ide a legközelebb), oda tervezzük a túrát hamarosan, most már talán egyszerűbb lesz mint nyáron Rékával.
  Szeretettel üdv!

  VálaszTörlés
 2. Jujj,de sárga lettem.:))))Örülök nagyon,persze..:)
  Megyek is kilesni,hátha nálunk is van valami,bár odum az nincsen.:( Jól jönne egy aranykezű após....
  Az ezüstfenyőt szeretik a feketerogóg,tavaly nálunk is odafészkel,jó,hogy említetted,meglesem.:)

  VálaszTörlés
 3. Milyen szerencsések vagytok!Persze rajtatok is múlt.Olyan jó,hogy ennyire sziveden viseled a madárkák sorsát és ezt látják a gyerekeid is.S ezek a közös madárlesek felejthetetlen emlékek maradnak!

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Gyerekek!!Kert! Madarak!
  Jó összeállítás! Nálunk is három gyönyörű lány rohangál körülöttünk. tetszik a bevezető szöveg!:)

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails