2010. dec. 3.

Advent 2. nap
Mesekönyv: Marék Veronika: Annipanni, hull a hó!Még mindig inkább csak téli ráhangolódás- ha már egyszer van saját hóemberünk is. :)
(És az egyik igen nyomós érv: el kellene jutnunk a könyvtárba, hogy begyűjtsük az adventi olvasnivalót.. ;) )

Közös szöszmötölés: Hóember árvazokniból

Mióta Sára oviba jár, állandó probléma, hogyan hozzunk bele valami barkácsolós tevékenységet abba a kevés időbe, amikor együtt lehetünk. Most igyekszem délelőtt Kata mellett elvégezni mindent és előkészíteni a hozzávalókat - persze, így is jól elhúzódott a közös munka.

Lépésről lépésre - szerintem még szöveg nélkül is egyértelmű.. :D
(Van még fél pár zoknitok? :D)


Szükségünk van: egy fehér gyerekharisnyára (nekünk két fél zoknink volt), meg egy színes zoknira (vagy pl. a fent látható használhatatlan bébi-bokazokni párra. :D), kevés narancs filcre, pár színes gombra, egy befőttesüveg fedélre (kb. 3dl-é), tömőanyagra, cérnára, fonalra, ollóra, ragasztóra (és ragasztópisztolyra)


A zokni aljába beleállítjuk a fedőt, így a hóember stabilan megáll.


Alaposan megtömjük (a lányok nagy sikongatások közepette, két marokkal gyömöszkölték a tömőanyagot.), majd erős cérnával elkötjük.


A fejjel ugyanígy járunk el, csak kevesebb anyagot tömünk bele, elkötés után a maradék zoknirészt visszahajtjuk a fejtetőre, hogy szépen rásimuljon majd a sapi a fejére.


A színes zokni gumírozott része lesz a sapi alja, a fejtetőn a színével harmonizáló fonallal elkötjük, egy kis részt hagyva a felesleget levágjuk.
A színes zokni maradékából (spirálvonalban) sálat vágunk, a nyakába kötjük.


A narancs filcből hosszú háromszöget vágunk, egyik oldalát beragasztózzuk, majd szorosan feltekerjük a rövid szártól kezdve hosszabb szár mentén.


Míg az orr szárad egy kicsit, lehet szemeket, gombokat válogatni. (A maradékokat összeszedni az asztal alól stb.. :D)

SNITT: Itt maradt ki egy mozzanat: elvileg szépen fel kellene ragasztózni mindent a megfelelő helyre, na, ez nem ment igazán a barkácsragasztóval, szóval pár sikertelen próbálkozás után elővettük a ragasztópisztolyt: én pöttyintettem, a lányok adogatták a gombokat, majd egy ceruzával jól rányomták a ragasztóra. (Égésveszély!!)


Nagyon fontos mozzanat: arcpirosítóval pofit festeni a hóembereknek. ;)


Szerintem kész. Sára száj, kéz és seprű után reklamál.. Ha kitart mellette, éjjel meg kell álmodjam a gyerekek által is kivitelezhető szép megoldást.


És ilyenünk is van (volt) - még a legeslegelső hóból frissiben, szegényke azóta a hirtelen olvadások-fagyások miatt már némi restaurálásra szorulna. :)


12 megjegyzés:

 1. Nagyon jópofa lett a zokni-hóemberetek!Ügyesek vagytok!És köszi a leirást,mi is biztosan elkészitjük majd!

  VálaszTörlés
 2. Hóember kint is bent is.
  Klassz vagy, nagyon!:)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szuperek! :)) Keresek ma fél pár fehér zoknit. :D Köszönöm a a leírást!

  VálaszTörlés
 4. hogy ez milyen jó ötlet... nekünk is el klne készitenünk a gyerekekkel

  VálaszTörlés
 5. Ez nagyon aranyos, és szerintem már Hannám is meg tudná csinálni! :)) Köszi az ötletet!

  VálaszTörlés
 6. Micsoda profi bejegyzés!
  A szőke lánykákról nem is beszélve.
  Úgy ahogy van, be lehetne rakni egy színes magazinba.

  VálaszTörlés
 7. Ez szenzációs, köszönöm!!! :)

  VálaszTörlés
 8. Nagyon inspirálóak ezek az adventi ötletek. Össze is válogattam a téli meséket én is.

  VálaszTörlés
 9. mi elkészítettük ezeket a hóember-csodákat, nagy-nagy kacagások közepedte... köszi a leirást, mégegyszer...
  a blogomra feltettem egy képet az elkészült művekről, a gyermeki jókedvről, ami a készítésük közben kerekedett... köszönöm

  VálaszTörlés
 10. Szia!
  Nagyon tetszik a zoknihóember leírása, tényleg egyszerűnek tűnik :)Lehet kicsit buta a kérdés, de te mit használsz tömőanyagnak?

  VálaszTörlés
 11. Bocsánat, hogy nem reagáltam eddig, eléggé ziláltak a napjaink: köszönöm a kedves szavaitokat, és remélem, hogy ha valaki még arra vetemedik, hogy nekiálljon, szól róla. :D

  Andrea, köszi, hogy szóltál, megyek is, megnézem. :D

  Julcsi, a kinti hóember Apa érdeme.. és persze, ebben a rapszodikus időben már sajnos, csak múlt idő.

  Ryki, egyáltalán nem buta kérdés, amíg nem kapott el a babavarrás heve, nekem sem volt egyértelmű. Tömőanyaghoz legegyszerűbbenúgy juthatsz hozzá, ha veszel el díszpána-betétet és feltrancsírozod. :D (Pl. ikeás Irma kispárna tényleg csak párszáz forint, s egy-két ilyen zokniállatka kijön belőle. Vidéken a JYSK-ben lehet még jó áron kapni ilyen párnákat. A méteráru boltokban is meg lehet próbálkozni- vagy folyóméterben árult vatelint kell széttépkedni (nem olyan rugalmas) vagy kifejezetten tömőanyagot kell kérni- ezt Zsákos kiszerelésben adják, ha épp van. Bár ha az előző kettő lehetőség adott, akkor nem érdemes utánajárni, szerintem nem jössz ki olcsóbban. :D

  VálaszTörlés
 12. Köszönöm a választ! Vatelinnel próbáltam egy macit kitömni, de valóban nem olyan rugalmas. Megpróbálom a JYSK-es kispárnát. Köszi a tippet :)

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails