2011. nov. 4.

Azért szeretem az őszt...

.. mert a csodás színeiből még egyszer fel lehet töltekezni a téli szürkeség előtt. Az ősz valódi illat- és színterápia! A kedvencem, mikor a csípős, nyirkos hidegben, acélszürke ég alatt sétálhatok, és - ki tudja honnan- előbukkan egy kósza napsugár, ami beragyogja a réz-, bronz-, aranyszínű lombokat. Órákon át tudnám bámulni az egyesével lepergő leveleket. (Persze, már inkább a meleg szoba ablakpárkányán kuporogva, egy csésze illatos teát kortyolva. :))

És csak ősszel lehet gázolni (méginkább hemperegni) a ropogó avarban,szórni a faleveleket,belehuppanni a levélkupacba,vagy akár avarangyalkát készíteni (amit én is csak most tudtam meg.. :D)
(Mi az az ősz???)

És a csodás sült tök és sült gesztenye illata! A töklámpás pislákoló fénye...A lámpáskészítés pár éve már családi tradíció, ilyenkor természetes, hogy pár nappal Mindenszentek előtt érdeklődnek a barátok, mikor is lesz..? Mindenki hozza a saját kis vagy nagy lámpásnak valóját; a gyerekek papíron megtervezik először, milyen arcot szeretnének, a szülők addig kivájják a tököket (a lágy részeket persze, még a kicsik kanalazzák). Mindig van, aki hagyományos sütőtököt hoz (idén először nekünk is volt ilyenünk, a lakásban fantasztikus illata van!!), ennek a belét megsütjük, és a gyerekek segédletével sütőtökös muffin készül belőle. . Aztán a nagyobbak a tökre is rárajzolják az arcot, a szülők meg igyekeznek rekonstruálni az elképzeléseket.

Még mindig nem sikerült megtalálnunk az arany középutat: ha túl vastagra hagyom a tök falát, nem dereng át rajta semmi fény, és hamarabb elkezd rohadni. Ha vékonyra vájom, a gyertyalángtól könnyebben "megsül", bepöndörödik. Bevált tapasztalat viszont, hogy minden nap pár órát kell égetni a mécsest benne, hogy lassítsuk a rothadást (Bár igazándiból advent elejére éri el a tök az igazi halloween-i hatást, mint ezen, a pár évvel ezelőtti képen is látszik.. :D)

Idén először nem teamécsesekkel bajlódtunk, hanem nagy mécsesbetétet állítottunk a tökfilkó belsejébe, így egész este pislákolt a teraszunkon a fény.A kis madárijesztőt Sára készítette még ősz elején egy kézműves vásárban. Kukoricahéjból, -szárból, kevés rafiából és rongydarabkákból. Szeptember óta díszíti a krizantémokat, kövirózsákat.

4 megjegyzés:

 1. Avarangyal. Köszi!
  Most már intenzív hullásba is kezdett a dolog. Ha jól számolok kb. 3 hét ami nagyon szines, aztán meg hullós. Kár észre se venni! Gyerekek annyira élvezik, ebben simán lehet tanulni tőlük.

  VálaszTörlés
 2. Látszik hogy megörültem, a posztnak, másodjára rendesen végig is olvastam. Közös töklámpás készítést nagyon irigylem. Odáig még nem sikerült felfejlődnünk. Jó amikor írsz a kisgyerekkel nem bevált dolgokról is.

  VálaszTörlés
 3. Szeretem az őszt, meg az ilyen képes beszámolókat is nagyon.

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails