2011. nov. 28.

Hogyan lopta el a Görcs a Karácsonyt?A Görcs gyűlölte a Karácsonyt. És gyűlölte, hogy a kicsi Kik ennyire boldogak Karácsonykor. Ellopta hát a karácsonyfát. Az ajándékokat. A díszeket. Az ünnepi vacsorát. Mégsem tudta ellopni a Karácsonyt, és mikor eljött a napja, a Kik boldogan ünnepeltek. A Görcs dühöngött, majd' megpukkadt mérgében. Ekkor odamentek hozzá a bankárok, a kereskedők és a marketingesek, s nyugtatólag megveregették a vállát: - Gyere, Görcs, mi segítünk, lopd el az emberek Karácsonyát! És a Görcs velük ment az emberek közé. A marketingesek munkába lendültek, csillogó újságokat, reklámokat készítettek, a kereskedők ősz elejétől "ünnepi hangulatot" varázsoltak az áruházakba.... a Görcs pedig visítva a (kár)örömtől szépen lassan beköltözött az emberek gyomrába és fejébe.. Együtt elhitették velük, hogy a Karácsony TÖKÉLETES lehet. És akkor lesz TÖKÉLETES, ha a fa a plafonig ér, ha a legújabb trend szerint van feldíszítve, ha a leghatalmasabb csomagok sorakoznak alatta- talán mindegy is, mit rejtenek, csak az árcédula legyen eléggé "nagy súlyú"- , ha a magazinokból kiollózott recepteket mind elkészítve, roskadásig van pakolva az asztal (megeszi ezt egyáltalán valaki??).. Az emberek elhitték, ha a SZEMÜKKEL azt látják, akkor TÖKÉLETES a Karácsony.
A bankárok meg kezüket dörzsölgetve üldögéltek a a pénzeszsákokon, és kedvező kölcsönöket hirdettek, hogy mindenkinek TÖKÉLETES legyen az ünnep.

A Karácsony még el sem érkezett, de máris sikerült ellopni az emberektől. Pedig ott a karácsonyfa. Az ajándékok. A díszek. Az ünnepi vacsora. Csak a Karácsony nincs már sehol.

Évek óta küzdök azzal, hogy visszaszerezzem a Görcstől a Karácsonyt. Talán apró lépésekkel egy-egy pillanatát el tudom ragadni tőle. (Miközben azon kapom újra és újra magam, hogy a neten és újságokban nézem a csillogó fotókat a szebbnél szebb dekorációkról.. :S De mi van a tökéletesen komponált karácsonyfa mögött? Legfeljebb egy fáradt dekoratőr.. :D)

Tegnap, gyertyagyújtáskor újra sikerült megragadni a pillanatot.

Idén jobban vigyázok a Karácsonyra..

5 megjegyzés:

 1. Én is ezt éreztem tegnap...a rég nem érzett pillant és én megint találkoztunk...

  VálaszTörlés
 2. Sok ilyen egymásra találást kívánok magunknak idén adventkor! :)

  VálaszTörlés
 3. az a fura, hogy most mikor mindenki panaszkodik, hogy valsag, nincs penz, meg ez sem `segit`... en tegnap utodtem meg nagyon es rossz kedvem is lett tole, hogy miert kell nekem vedekeznem? elkezdjuk ma az adventi naptarat es NAGYON igyekezni fogok, hogy sok kozos orom keruljon bele, ami a fiukban is megerositi, hogy minek van sulya.

  VálaszTörlés
 4. Igen, ez így van. Nem is tudom, hányszor hagyta el az utóbbi hónapokban a számat, hogy nem sóher vagyok, csak környezettudatos/ igyekszem a gyerekeimnek a valódi értékeket közvetíteni. És hányszor érzem úgy, hogy árral szemben evezek..

  Remélem, sokat postolsz majd az adventi tapasztalataitokról- ezzel egymást is megerősíthetjük az igazunkban.. :D

  VálaszTörlés
 5. szo szerint ezt ereztem!!!!
  megirtam, mert tul szemelyes:-(
  most erzem hogy szuksegem van, hogy tudjam, nem csak en megyek szembe:-( en nem akarok ui. szembe menni, semmi forradalmi hangulat nem fut.

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails