2012. ápr. 22.

Szülőszékről még egyszer...

Technikai szünet. Sajna, háromból két kislurkó kidőlt, 39,5 fokos lázakkal, lázálmokkal, rusnya köhögéssel küszködünk, így most blogolni nem igazán futja az időből. Ennek ellenére most mégis megírok egy postot- mert ez halaszthatatlan ügy. :D  

Nagy örömömre szolgál, hogy időről időre felkeresnek e-mailben leendő anyukák azzal a kérdéssel, hogy a blogomban olvastak a szülőszékes szülésemről ill. arról, hogy mi készíttettünk a széket a kórházba, ahol korábban nem volt. Hirtelenjében öt székről ill. városról tudok, ahol így lett szülőszék. (Bár arról nem mindig kaptam visszajelzést, hogy az anyukák bent is hagyták-e a széket aztán a kórházban..)

A címszó kereső statisztikámban is előkelő helyezést foglal el a "szülőszék" kifejezés, ezért arra gondoltam, talán érdemes lenne leírni itt is a legfontosabb tudnivalókat, paramétereket. Természetesen, ezután is nagyon szívesen válaszolok mélben is a megkeresésekre, további kérdésekre, de talán így azok is kapnak választ, akik személyesen már nem kerestek volna meg... :) Egy fecske ugyan nem csinál nyarat.. de esetleg toborozhat még pár fecskét.. :D
Mi annak idején, mikor eldőlt, hogy készíttettni fogjuk a széket, kiindulásként a korábbi, már kipróbált szülőszék típust vettük alapul: ez a szék holland gyártmány vagy fejlesztés, a neve Birth-Mate, de csak amerikai ill. ausztrál honlapokon találtam megrendelhetőséget, kb. 150e ft körüli áron. :(
Egy link: http://www.birthwithlove.com/categories/itempage.asp?prodid=BIRTH-MATE+STOOL++

Ezen kívül sok helyen írták, hogy pl. Békéscsabán, Gyulán, Bp-en a Szt Imrében és a Szt Istvánban fa szülőszékek vannak, az utóbbi kettőben Maia vagy Maya nevű svájci termék, erről nem találtam képet. Az első kettőben pedig amerikai szabvány szerint egy asztalos készítette, három éve kb. 10e ft-ért: http://babafalva.hu/bekescsaban-es-gyulan-is-lehetne-mar-ulve-szulni/. (A hangsúly a feltételes módon, sajnos! )

Végül a Birth Mate honlapon megadott paramétereit (41.5 x 36 x 31.5 cm, az utolsó a magasság!) vettük figyelembe, és ehhez a formához hasonlót igyekeztünk kialakítani. Egy kényelmes vécé méreteit lemérve lehet esetleg igény szerint módosítani a méretet.


Ezt a műszaki rajzot küldte nekem az asztalosunk, hogy küldjem  nyugodtan tovább az érdeklődőknek. A fő számadatok nem mérvadóak, mert sajnos, mi rosszul értelmeztük a paramétereket, ezért a mi székünk túl magas lett és kissé keskeny ( a 41 cm-t vettük magasságnak), ennek ellenére a funkcióját teljes egészében betöltötte. :) Gondolom, senkinek sem mellékes, a szék készíttetése 2010 decemberében 15 e forintba került. Azóta az asztalosaink már rutinosak a témában, más is rendelt már tőlük széket, ami már a jó méretek szerint készült és állítólag szintén jól vizsgázott. (E-mailben szívesen megadom az elérhetőségüket.)

Amire figyelmet kell még fordítani, az a felületkezelés, olyan lakkal kell kezeltetni a széket, ami bírja a vizet és a fertőtlenítést. 

 Természetesen, a választott orvossal (és szülésznővel) jó előre érdemes egyeztetni a szülőszékes szülési tervről, nehogy bármelyik felet meglepetés érje. Ilyenkor célszerű tisztázni még egy dolgot: a fehérvári szülészeten egy külön dobogó készült a szülőszékhez, ami kb. 10-12 cm magas lehetett- erre elfért maga a szék és mögé egy műanyag karosszék az apának/segítőnek, ill. előtte még volt elég hely, hogy a baba érkezésére be tudjanak készülni. Amint majd az alább linkelt videón is látszik, ez nem feltétlenül létszükséglet, de nagyban megkönnyíti az orvos munkáját- ennyivel kevesebbet kell hajolnia. Siófokon- miután a széket mi vittük, a kórház készíttette el a saját asztalosműhelyükben a dobogót- ezt nagyon kedves gesztusnak éreztem. Ott a bordás fal és sarokkád mellé helyezték el, egész jó kis alternatív vajúdó sarkot alakítva ki ezzel. :) 

Két linket szeretnék még ajánlani, az elsőn a különféle szülési pozíciók előnyeit-hátrányait tárgyalja a cikk, mindegyikhez külön videót is mellékel. A második pedig maga az egyik ilyen videó, ami egy otthoni széken szülést mutat be. Jellemző - és kicsit vicces-,  hogy amikor ezt a videót más (esetleg hasonlóan, alternatív technikákkal szült)  anyáknak mutatom be, akkor mindketten könnyekig elérzékenyülünk. Ha érdeklődő gyerekteleneknek, többnyire riadt döbbenet ül ki az arcukon. :D

A széktől sokan az utolsó pillanatban riadnak vissza, esetleg egy hosszabb vajúdás után kimerültnek érzik magukat ahhoz, hogy a kitolási szakaszban üljenek, és inkább feküdnének. A széken is lehet pihenni, pláne, ha az apa támaszként szolgál, szinte az ő óvó karjaiban szüli meg az anya a kisbabát. És ami a legfontosabb: segít a gravitáció, nem gátol! Ennek ellenére nem szentírás, hogy ez a módszer a "tuti", üdvözítő. Nekem azonban, úgy érzem, sokat segített -  nehezen tudtam volna másként (pláne fekve!) elképzelni (megvalósítani) a gyerkemeim világra hozatalát.

Minden drága kismamát bátorítani szeretnék, ne féljenek a szüléstől, mert bár nem könnyű és nem is fájdalommentes, de a világ egyik leggyönyörűbb eseménye. Azt tanácsolom, hogy próbálják meg ezt a "feladatot" nem fejből megoldani, hanem ez egyszer a testükre, ösztöneikre hallgatni, és a lehető legjobban átadni magukat az érzéseknek-élményeknek- történéseknek. 

Remélem, tudtam, tudok segíteni azoknak, akik emiatt keresték fel a blogomat. És ahogy fentebb is írtam,  továbbra is szívesen válaszolok (igyekszem) emailben vagy akár itt, kommentben is, bármilyen felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

2 megjegyzés:

  1. Nem kezdenék semmit mást újra, de a három szülésemet BIZTOS,hogy szülőszékben tenném!!!!!NAGYON vágytam rá,de akkor még hallani sem lehetett erről.Idejétmúlt dolognak tartották,pedig a tudat alattim ellenkezett a fekvéstől,rám is szóltak.Nem akartam,nem bírtam feküdni,de muszáj volt.:(

    VálaszTörlés
  2. Nálad olvastam először a szülőszékről, es már akkor megtetszett. Most, hogy aktuális is lesz, megnyugodva láttam, hogy a kórház,amibe jelentkeztem, tart egy ilyet :) ott apuka az ágyra ül mögötte, nincs emelvény, de a bába nagyon készségesen letérdelt még a bemutató kedvéért is.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails